Home
Links
Contact
About us
Impressum
Site Map?


Afrikaans
عربي
বাংলা
Dan (Mande)
Bahasa Indones.
Cebuano
Deutsch
English-1
English-2
Español
Français
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
മലയാളം
O‘zbek
Peul
Português
Русский
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Yorùbá
中文



Home (Old)
Content (Old)


Indonesian (Old)
English (Old)
German (Old)
Russian (Old)\\

Home -- Ukrainian -- 16-Who Started Islam -- 022 (Did Allah start Islam?)
This page in: -- English -- Indonesian -- Malayalam -- Russian -- Tamil? -- UKRAINIAN

Previous Chapter -- Next Chapter

16. Хто започаткував Іслам: Авраам чи араби?
Розділ 5. Чи можна почати Іслам?

5.3. Чи поклав початок Ісламу Аллах?


Іменник «початок» у Корані відсутній. Однак дієслово «він починає» або «він почав» зустрічається в 14 віршах Корану, і більшість з цих віршів відносяться до самого Аллаха. Жоден з них не говорить про те, що Аллах починає Іслам або що він почав Іслам. Однак, якщо подивитися на те, що починає Аллах згідно з цими віршами Корану, то можна побічно виявити, як Аллах, коли він починає те, що починає, робить Іслам необхідним і можливим. Давайте розглянемо деякі з цих аятів Корану, в яких використовується дієслово «починає».

Перший приклад є шаблоном для інших випадків, які відбуваються за тією ж схемою. Ми наводимо контекст цього типового висловлювання або повторюваного гасла Корану: «12 (Воістину) жорстока (нещадна) жорстокість твого Господа. 13 (Воістину) Він – той, хто починає (і) потім повторює. 14 Він – прощаючий, ласкавий, 15 той, кому належить славний трон, 16 той, хто (інтенсивно) робить те, що бажає». (Сура Аль-Бурудж 85:12-16) Ключовою фразою тут є: «Він (тобто ваш Господь або Аллах) – той, хто починає (і) потім повторює». Той факт, що Аллах в точності повторює те, що робив раніше, є ключовим для вчення Корану про творіння.

Щоб краще зрозуміти цю розпливчасту фразу в контексті змісту поняття Ісламу як «покірність», розглянемо наступний приклад, який є частиною ключового уривка Корану про діяння Аллаха по створенню світу «3 (Воістину) ваш Господь – Аллах, який створив (багато) небес і (одну) землю за шість днів. Потім він усамітнився (тобто вирівнявся) на троні, (звідки) керує повелінням. Немає заступника (якому дозволено заступатися), окрім як з його дозволу. Таким є для вас Аллах, ваш Господь. Тому поклоняйтеся йому (покірно). Невже ви не дозволите, щоб вам нагадували про це? 4 До Нього – ваше повернення. (Це) обіцянка Аллаха (по) справедливості (про те, що ви повернетеся до нього). (Воістину, Він починає творити, а потім повторює його (тобто акт творення у воскресінні), щоб відплатити по справедливості (тобто рівними частками) тим, які увірували і творили благодіяння. А тих, які не увірували (або не увірували), чекає напій (пекельно) гарячої (рідини) і болісні тортури за те, проти чого вони увірували» (Сура Юнус 10:3-4). Ключова фраза тут: "Він починає творити, а потім повторює, щоб відплатити по справедливості». Тут контекст полягає в тому, що Аллах повторює свої акти творіння у випадку воскресіння. Це має сенс тільки в тому випадку, якщо мати на увазі, що Аллах в Корані ніколи не завершував і не закінчував створення землі і всього, що на ній знаходиться, в тому числі і людей. Як ми бачили вище (див. 4.5g) у зв'язку з питанням, чому в Корані опущені всі родоводи з Тори Мойсея, кожна людина особисто створюється Аллахом в окремих етапах творіння від її зачаття через стадії вагітності до акту народження її новонародженим немовлям. Кожен з цих етапів є актом безпосереднього творіння Аллаха. Коли людина народжується, це є завершальним етапом, коли Аллах починає творити цю людину. Набагато пізніше, після того, як Аллах убив цю людину під час її смерті і після того, як ця людина провела віки в могилі, Аллах, нарешті, повторює своє творіння цієї людини, воскрешаючи її з мертвих в кінці часів, щоб ця людина отримала відплату за те, що вона зробила, добре чи погане, поки була жива на землі. Це і є тварний контекст поняття «покірності», тобто Ісламу в Корані. Кожна істота на небесах і землі повинна підкорятися, добровільно або з примусу, тому що Аллах розпочав її створення, коли вона народилася, і він повторить свої дії по створенню цієї істоти в кінці часів у воскресінні. Таким чином він піклується про те, щоб кожна людина отримала відплату за те, що вона зробила за життя. Це означає, що Аллах не починає Іслам кожної істоти, але, спостерігаючи за життям цієї істоти, особисто створюючи її, він встановлює основу, чому ця істота повинна підкорятися йому. Навіть якщо вона не підкориться, то все одно буде відтворена такою, якою Аллах почав її створювати при її народженні, щоб отримати відплату за те, що зробила ця людина. І в першу чергу серед того, що зробила ця істота, буде питання про те, чи підкорилася ця істота Аллаху за життя, чи ні. Тільки в цьому підкоренні, в цьому Ісламі, істота може сподіватися хоч якось знайти прихильний суд Аллаха в кінці.

Вірші Корану з практично такою ж фразою (Аллах починає творити, а потім повторює) можна знайти в сурах Аль-Араф 7:29 -- Юнус 10:29 -- Юнус 10:34 -- Аль-Анбія' 21:104 -- Ан-Намль 27:64 -- Аль-Анкабут 29:29 -- Ар-Рум 30:11 -- Ар-Рум 30:27 -- Саба' 34:49. З них ми тут наводимо наступну цитату, де Мухаммад сперечається зі своїми опонентами-багатобожниками: «Скажи: «Чи є серед твоїх співтоваришів (божеств) такі, які починають творити, а потім повторюють це (пізніше)?». Скажи: «Аллах починає творити, а потім повторює це (у воскресінні). Так чому ж ви дозволяєте ввести себе в оману?».» (Сура Юнус 10:34). Згідно з цим аятом, ключовою ознакою відмінності між Аллахом і богами, яким поклонялися араби за часів Мухаммада, є те, що тільки Аллах починає творити, а потім повторить це творіння у воскресінні.

Отже, чи можна розпочати Іслам? І так, і ні.

НІ, Іслам не може бути започаткований, тому що Іслам як підкорення – це те, що повинні робити тільки істоти, і вони не можуть почати створюватися самі по собі. Вони за визначенням є створіннями вже тоді, коли вони стають живими. І той факт, що вони створені, є єдиною справжньою причиною, чому вони повинні підкорятися. Отже, жодна істота не може почати Іслам, тому що їхня природа як творінь – це все, що потрібно для того, щоб зробити підкорення / Іслам Аллаху необхідним і можливим, і ця природа вже дана в живому існуванні кожної людини як творіння Аллаха. Це означає, що ні Ной, ні Авраам, ні Мойсей, ні Христос, ні Мухаммад не могли розпочати Іслам за цим вченням Корану, тому що всі вони були творіннями і сама їхня створеність вимагала і давала можливість підкорення своєму творцеві.

Але також, ТАК, Іслам, тобто підкорення, стає можливим і таким чином опосередковано започатковується Аллахом, тому що Аллах починає творення кожної людини з її народження і цим самим встановлює необхідність і можливість підкорення цієї людини йому як своєму творцеві. Якщо б Аллах не створював людей постійно, то не було б жодної причини і навіть можливості підкорятися такому творцеві, який обіцяє повторити свій акт творіння у воскресінні, щоб покарати або нагородити це повторно створене створіння. У певному сенсі створення Аллахом нової людини робить можливим новий випадок покори йому як творцеві, і таким чином він починає Іслам цієї людини, коли вона створена. Він постійно розширює можливість покори, тобто Ісламу, створюючи додаткових людей, і таким чином безперервно започатковує нові випадки Ісламу в цих людях. Усі вони екзистенційно залежні від нього, і тому їм краще підкоритися йому, інакше!

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on December 21, 2023, at 09:39 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)