Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 15-Christ like Adam? -- 002 (An Unexpected Event)
This page in: -- English -- French -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Kiswahili? -- Malayalam -- Somali -- Telugu -- UKRAINIAN -- Yoruba

Previous Chapter -- Next Chapter

15. ЧИ БУВ ХРИСТОС ПОДІБНИЙ АДАМУ?
Дивовижні Відкриття в Корані

1. Несподівана подія


З юності я був набожною людиною, яка вірила в Бога. Я запам'ятав Коран своєю рідною арабською мовою і став лідером в моїй мусульманській громаді на Близькому Сході. За професією я був високопоставленим офіцером в армії моєї країни й у мене було багато людей, за яких я ніс відповідальність. У мене була хороше життя, оскільки я був одружений, мав дітей, у нас була багата і шанована родина.

Одного разу зі мною сталося щось зовсім несподіване. Мої очі впіймали арабську фразу на клаптику паперу, де говорилося: «Wa-amma anaa fa-aquulu lakum» (وَأَمَّا أَنَا فَأَقُول لَكُم), що в перекладі з англійської означає: «Але я кажу тобі». Я був здивований цією фразою. Хто говорив? Яке нове вчення приніс цей чоловік? І з яким іншим вченням він протиставляє свої слова? Я підняв сторінку і виявив, що контекст цієї фрази був таким:

43 Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога. 44 А Я вам кажу, Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує, 45 щоб вам бути синами Отця вашого, що на небі, що наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних. (Від Матвія 5:43-45)

٤٣ سَمِعْتُم أَنَّه قِيل، تُحِب قَرِيبَك وَتُبْغِض عَدُوَّكَ. ٤٤ وَأَمَّا أَنَا فَأَقُول لَكُم ، أَحِبُّوا أَعْدَاءَكُمْ. بَارِكُوا لاَعِنِيكُمْ. أَحْسِنُوا إِلَى مُبْغِضِيكُم، وَصَلُّوا لأَجْل الَّذِين يُسِيئُون إِلَيْكُم وَيَطْرُدُونَكُمْ, ٤٥ لِكَي تَكُونُوا أَبْنَاء أَبِيكُم الَّذِي فِي السَّمَاوَات فَإِنَّه يُشْرِق شَمْسَه عَلَى الأَشْرَار وَالصَّالِحِينَ, وَيُمْطِر عَلَى الأَبْرَار وَالظَّالِمِينَ. (مَتَّى ٥ : ٤٣ - ٤٥)

Після прочитання цих віршів Письма я був шокований. Як мусульманин я знав, що повинен любити свого мусульманського сусіда і ненавидіти свого невіруючого ворога, так як і Аллаг є ворог невіруючим, згідно Корану (Сура Аль-Бакара 2:98). Це заповідь Аллага для кожного мусульманина. Тому я погодився з початком того, що було написано в цих віршах. Але хто був цей чоловік, хто в своєму вченні мав сміливість змінити одкровення і заповідь Аллага? Чи мав він на це право і владу?

Щоб відповісти на ці питання, мені потрібно було дізнатися, хто говорить в цих віршах. З контексту я дізнався, що ці вірші були з Інжилу (إِنْجِيل) Насари (نَصَارَى), тобто з Євангелія християн, і що саме Христос приніс це нове вчення. Та чи мав Христос право і владу змінювати заповіді і шаріат Аллага?

Завдяки своєму знанню Корану я поважав Аль-Масіха (Христа) та Інжил (Євангеліє), які Христос приніс Своєму народові. Також я знав, що Аллаг в Корані відкрив щось вражаюче про Христа. Цей Син Марії наказав Своїм послідовникам: «Слухайтеся мене!» (ati'uuniy)

«Тож бійтесь Бога і коріться мені!» (Сура Аль Імран 3:50 та Аз-Зухруф 43:63)

فَاتَّقُوا اللَّهَ وَأَطِيعُون (سُورَةُ آلِ عِمْرَانَ ٣ : ٥٠ و سُورَة الزُّخْرُف ٤٣ : ٦٣)

Я сам був офіцером в армії. Я кожен день командував своїми солдатами й офіцерами, які були нижче за званням. Так що я точно знаю, що значить говорити людям: «Слухайтеся мене»! Я не можу цього зробити без повноважень, наданих мені вищим командуванням нашої армії. Оскільки Христос наказав Своїм послідовникам коритися Йому, мені потрібно було дізнатися, за яким правом і якою владою йому було дозволено це робити.

Також я знав з Корану, що Христос, з одного боку, поважає і підтверджує Тору юдеїв, яка була відкрита їм від Аллага через пророка Мойсея. Але, з іншого боку, Христос також прийшов, щоб змінити дещо з того, що було заборонено в одкровенні Божому, яке воно є в Торі:

«Я буду підтверджувати те, що було до мене в Таураті. Я дозволю вам частину того, що заборонено вам..» (Сура Аль Імран 3:50)

وَمُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَلأُحِلَّ لَكُمْ بَعْضَ الَّذِي حُرِّمَ عَلَيْكُم (سُورَةُ آلِ عِمْرَانَ ٣ : ٥٠)

На цьому тлі ви можете зрозуміти моє здивування. Може бути, що уривок з Євангелія (Інжилу), який мої очі випадково вловили в той день, був однією з тих заборонених речей, які Христос дозволив юдеям? Згідно з тим, що сказав Христос в Євангелії (Інжилі), юдеї раніше мали не любити, а ненавидіти своїх ворогів. Але Христос ясно дав юдеям дозвіл на те, що їм було заборонено, а саме: любити своїх ворогів. Якщо це так, то чи повинен я, як мусульманин, любити своїх ворогів так, як Христос заповів це народу Тори?

Чому Христос має владу змінювати заповіді Аллага, як це ясно сказано в Корані? На якій підставі Христос має право наказувати Своїм послідовникам коритися Йому, як це відкрив Аллаг в Корані? Оскільки тільки Аллаг має право наказувати людям беззастережно коритися йому, а також оскільки тільки Аллаг має право змінювати свої заповіді для нас, людей, тоді Христос подібний до Аллага, якщо Христос закликає людей коритися йому, як Синові Марії, і якщо Христос допускає деякі речі, які Аллаг раніше забороняв їм? Всі ці питання бурлили в мені та зачепили моє серце, тільки тому, що мої очі були захоплені шматочком паперу, що містив вчення Христа.

За своєю природою, я пряма людина, інакше я б не домігся свого положення в ролі поважного офіцера в армії моєї країни. У глибині душі я вирішив детально вивчити це питання, щоб знайти розв’язання цих тривожних питань, які турбували мене. Тому я вступив на вечірні курси в найбільший ісламський університет нашого міста і протягом чотирьох років вивчав порівняльні релігії на факультеті ісламського богослов'я цього університету.

На наступних сторінках я хотів би поділитися з вами деякими речами, які я відкрив для себе за чотири роки інтенсивного навчання. Результати мого дослідження, яке повністю ґрунтувалося на нашому мусульманському Корані й було присвячено йому, сильно відрізнялися від того, що я очікував. Ходімо зі мною і дізнайтеся, чому Коран навчає про владу Христа і чому він мав право та привілей змінювати заповіді Аллага і закликати людей коритися йому, як Христу, Синові Марії.

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on December 03, 2023, at 01:08 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)