Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 15-Christ like Adam? -- 006 (What the Angels Said About Christ and Adam)
This page in: -- English -- French -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Kiswahili? -- Malayalam -- Somali -- Telugu -- UKRAINIAN -- Yoruba

Previous Chapter -- Next Chapter

15. ЧИ БУВ ХРИСТОС ПОДІБНИЙ АДАМУ?
Дивовижні Відкриття в Корані

5. Що ангели сказали про Христа та Адама


На наступному кроці я вивчав уривки Корану, де ангели говорили про Христа та про Адама. Я знову спочатку представлю кожен уривок окремо. Ось що ангели сказали про Христа:

45 І сказали ангели: «О Мар’ям! Воістину, Аллаг сповіщає тобі добру звістку про слово ( kalimatun ) від Нього, Ім’я (ismuhu) йому — Іса Месія, син Мар’ям, Він буде пошанований ( wajeeh ) у житті нинішньому та в житті наступному і буде він одним із наближених (до Аллага ). 46Він говоритиме із людьми ще в колисці (mahd) та в дорослому віці. Буде він одним із праведників (as-saaliheena).» (Сура Аль Імран 3:45-46)

٤٥ إِذْ قَالَتِ الْمَلاَئِكَةُ يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَة مِنْه اسْمُهُ الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيها فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَة وَمِن الْمُقَرَّبِين ٤٦ وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلاً وَمِنَ الصَّالِحِينَ (سُورَة آل عِمْرَان ٣ : ٤٥ و ٤٦)

У цьому уривку я помітив наступні одкровення про Христа:

1. Ангели звернулися до Марії з благою звісткою від Аллага. Зміст цієї євангелізації від Аллага або благої вісті від Нього полягає в тому, що вона стане матір'ю унікальної особистості, ім'я якої Христос Іса, син Марії. Перше, що в ньому унікально, це те, що його ім'я (ismuhu) — «Слово (kalimatun) від Аллаха». Арабський оригінал цього вірша Корану ясно говорить про те, що це сенс благовістя Аллага Марії, переданого їй ангелами, бо арабське слово «kalimatun» — жіночого роду, а арабський вираз «ismuhu» — чоловічого. Якби саме Слово від Аллага, а не сам Христос, був названий Христос Іса, Син Марії, то по-арабськи в цьому вірші мало б звучати не «bi-kalimatin minhu ismu' hu » а «bi-kalimatin minhu ismu' haa » (вираз ismuhaa в жіночому роді, а не ismuhu в чоловічому). Однак це не так, тому я зробив висновок, що особистість самого Христа Іси тут описана як Слово від Аллага. Оскільки Слово від Аллага виходить з серця Аллага і є чимось божественним, тому я переконався, що Христос тут описаний як божественний.

2. Крім того, ангели, сповіщаючи Марії благу звістку від Аллага, продовжують наступний опис її сина, Христа: Він буде шанований в цьому світі. Для мене це означало, що Він буде без гріха, як Аллаг.

3. Щобільше, ангели сповістили Аллагу благу звістку про те, що Христос буде шанований у майбутньому, тобто після Дня Воскресіння. Для мене це означало, що Христос буде заступником (shafee') людства в Судний день, що, безсумнівно, є завданням, що заслуговує високої поваги.

4. Нарешті, я помітив, що в цьому благовісті Марії від Аллага через ангелів Христос був описаний як «один з тих, хто наближений (до Аллага)» (min al-muqarrabeena). Це означає, що Аллаг дозволяє Христу наблизитися до Себе. Також арабський вираз «min al-muqarrabeena» пов'язаний з арабським словом «qareeb», що означає «родич». Для мене це означає, що Христос, перебуваючи поруч з Аллахом, був чимось на зразок родича Аллага.

Далі я звернув свою увагу на те, що ангели сказали про АДАМА:

І коли сказав Господь твій ангелам: «Я поставлю намісника (khalifa) на землі!» — то вони запитали: «Ти хочеш поставити там того, хто чинитиме безчестя та проливатиме кров, тоді як Ми (ангели) прославляємо Тебе хвалою та славимо святість Твою?» Він відповів: «Я знаю те, чого не знаєте ви!» (Сура Аль-Бакара 2:30)

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُوا أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِد فِيهَا وَيَسْفِك الدِّمَاء َوَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ (سُورَة الْبَقَرَة ٢ : ٣٠)'''

Тут я зазначив наступне одкровення про Адама:

Перш ніж Аллаг перейшов до створення першої людини, ангели заперечили йому, передбачивши, що в Адама і його нащадків буде спільна погана природа. Цей характер Адама не є хорошим, тому що він призводить до руйнування того, що Аллаг створив на землі (yufsidu feehaa), і призводить до пролиття крові живих істот, яких створив Аллаг. Арабський вислів «yufsidu» (принесе руйнування) означає, що Адам принесе fasaad (руйнування, псування та зло). Це означає, що характер землі, створеної Аллагом, який був хорошим, буде змінений Адамом і його нащадками на свою протилежність, а саме: на щось погане. Пролиття крові тут також розглядається як щось погане, тому що воно приносить страждання та смерть живим істотам, яких Аллаг створив для життя. Оскільки це повинно було стати тим, що Адам і його нащадки принесуть на землю, ангели непрямо дорікнули Аллагові за те, що він не створив істоту, яка було б хорошою, як ангели, які оспівують хвалу Аллагу і поклоняються йому.

Коли я порівняв ці слова ангелів у Корані про Христа з іншими словами ангелів про Адама, я знову виявив глибокі відмінності між Христом та Адамом. Ось вони:

ВІДМІННІСТЬ 13 : Про Христа ангели сказали Марії: «О Мар’ям! Воістину, Аллаг сповіщає тобі добру звістку про слово від Нього! Ім’я йому — Іса Месія, син Мар’ям». А про Адама ангели сказали Аллаху: «Ти хочеш поставити там того, хто чинитиме безчестя та проливатиме кров?» У цьому Христос і Адам глибоко різні, тому що ангели сказали про Христа й Адама кардинально різні, навіть протилежні речі.

ВІДМІННІСТЬ 14 : Христос — це слово від Аллага, яке дає силу приносити благо, в той час, як Адам приносить руйнування та тління усьому доброму, яке Аллах створив своїм словом. У цьому Христос і Адам не тільки різні, але і протилежні один одному.

ВІДМІННІСТЬ 15 : Ангели сказали Марії, що Христос повинен бути «шанованим у світі», тобто без гріха, як Аллаг. Але про Адама ангели ніде в Корані не сказали, що він повинен бути шанований у світі, тому що він згрішив й тому був спущений з Небесного Раю на землю. У цьому Христос і Адам настільки різні, що знову є протилежністю один одного.

ВІДМІННІСТЬ 16 : Також ангели додали Марії, що Христа слід «шанувати в потойбічному світі», тобто він повинен бути заступником людства в Судний день, тоді як про Адама ангели ніколи в Корані не говорили, що його слід шанувати в майбутньому, бо Адам не зіграє жодної ролі в Судний день. Тут Христос і Адам знову принципово відрізняються один від одного.

ВІДМІННІСТЬ 17 : Ангели сказали Марії, що Христос «один із тих, кого наблизили (до Аллага)», тоді як про Адама ангели ніде в Корані не сказали, що він буде наближений до Аллага. Навпаки, Коран вчить, що його відіслали від Аллага через те, що йому довелося впасти з Небесного Раю на землю. Тут Христос і Адам знову зовсім різні, навіть протилежні один одному.

ВІДМІННІСТЬ 18 : Наближаючись до Аллага (min al-muqarrabeena), Христос опосередковано описується як родич (qareeb) Аллага, тоді як Адам ніде в Корані ніколи не описується як такий, що має стосунки з Аллагом. Це знову знаменує разючий контраст між Христом та Адамом у Корані.

Мій початковий шок від того, що Коран учить про Адама та Христа, коли я порівнював, що Аллаг сказав про Христа та про Адама, не ослаб після наступного дослідження, яке я провів, порівнявши, що ангели сказали про Христа та про Адама. Навпаки, шок посилився аж до відчаю, коли я виявив з цих уривків, що Христос і Адам не просто схожі, але кардинально різні та протилежні одне одному. Думка про однаковість природи Христа й Адама в контексті Корану втратила для мене будь-який сенс. Але я продовжував шукати додаткові можливості порівняння того, чому мене вчили мої учителі-мусульмани про рівність природи Христа та Адама, з тим, чому насправді вчить Коран про Христа та Адама.

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on December 03, 2023, at 01:55 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)