Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 15-Christ like Adam? -- 007 (Did Adam Perform Miracles Like Christ did)
This page in: -- English -- French -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Kiswahili? -- Malayalam -- Somali -- Telugu -- UKRAINIAN -- Yoruba

Previous Chapter -- Next Chapter

15. ЧИ БУВ ХРИСТОС ПОДІБНИЙ АДАМУ?
Дивовижні Відкриття в Корані

6. Чи робив Адам чудеса, як це робив Христос?


Далі я зупинився на справах Христа, які відрізняють його від всіх інших посланців Аллага в Корані. Я маю на увазі дивовижні чудеса, які здійснив Христос згідно одкровення Аллага в Корані. Я запитав себе, чи можна знайти ці чудеса Христа у віршах Корану про Адама і що ці чудеса відкривають нам про природу Христа. Для цього я уважно вивчив, що Христос сказав про Себе в цьому вірші Корану:

«і зробить посланцем до синів Ісраїля: «Я прийшов до вас зі знаменням від Господа вашого. Я виліплю вам із глини подобу птаха, дмухну на неї, і вона, з дозволу Аллага, стане птахом. Я виліплю вам із глини подобу птаха, дмухну на неї, і вона, з дозволу Аллага, стане птахом. Я зцілю сліпонародженого й прокаженого, і я воскрешу померлого, — з дозволу Аллага! Я розповім вам про те, що ви їсте, та що відкладаєте про запас у будинках своїх. Воістину, у цьому буде знамення для вас, якщо ви є віруючими!» (Сура Аль Імран 3:49, частина цих тверджень також зустрічаються в Сурі Аль-Маіда 5:110)

وَرَسُولاً إِلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنِّي قَدْ جِئْتُكُمْ بِآيَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ أَنِّي أَخْلُق لَكُم مِنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنْفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْراً بِإِذْنِ اللَّهِ وَأُبْرِئ الأَكْمَه وَالأَبْرَص وَأُحْيِي الْمَوْتَى بِإِذْنِ اللَّهِ وَأُنَبِّئُكُم بِمَا تَأْكُلُونَ وَمَا تَدَّخِرُونَ فِي بُيُوتِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ (سُورَة آل عِمْرَان ٣ : ٤٩)'''

Я перерив весь Коран, намагаючись знайти вірші, в яких йдеться хоча б про будь-яке чудо, вчинене Адамом. Однак мені не вдалося цього зробити, не кажучи вже про чудеса, що наближаються до того, що зробив Христос. Тому я прийшов до висновку, що Коран вчить наступним відмінностям між Христом і Адамом:

ВІДМІННІСТЬ 19 : Христос створив живі істоти (птахів), в той час як Адам не створював живих істот. У цьому Христос і Адам принципово відрізняються.

ВІДМІННІСТЬ 20 : Оскільки створення живої істоти — це божественна справа, тож Христос подібний до Аллага в цьому акті створення живих істот, які можуть літати. Адам, з іншого боку, зовсім не схожий на Аллага, бо Адам ніколи нічого подібного не створював. Тут знову Христос і Адам дуже різні.

ВІДМІННІСТЬ 21 : Христос очистив або звільнив сліпого та прокаженого, видаливши з них хвороби, що їх забруднювали. Адам, проте, ніколи нікого не зціляв. У цьому Христос і Адам знову фундаментально відрізняються один від одного.

ВІДМІННІСТЬ 22 : Христос міг очистити сліпого і прокаженого від їх забруднюючих хвороб тільки тому, що Він чистий, як Бог. Адам же не міг очистити хворих, тому що був забруднений власним гріхом і тому не був подібний до Бога. У цьому Христос і Адам настільки різні, що протилежні один одному за своєю природою.

ВІДМІННІСТЬ 23 : Христос оживив мертвих. Адам не повернув до життя жодного померлого. Тут Христос і Адам знову принципово відрізняються.

ВІДМІННІСТЬ 24 : Оскільки одне з 99 імен Аллага — al-Muhyiy (тобто Той, хто оживляє), то це ім'я Аллага можна застосувати й до Христа, тому що він теж може оживляти мертвих, тобто Христос і Аллаг поділяють цю божественну природу воскресіння мертвих. З іншого боку, Адам не поділяє ні цього імені, ні цієї природи Аллага, тому що він не воскресив жодної мертвої людини; навпаки, він описаний як той, хто проливає кров, тобто вбиває людей (Сура Аль-Бакара 2:30, див. вище). Таким чином, тут Христос і Адам настільки різні, що їхні природи знову протилежні одна одній.

ВІДМІННІСТЬ 25 : Христос, не бачачи, міг сказати людям, що вони таємно їдять у своїх будинках і яку їжу ховають від сусідів, тобто Христос знав невидиме і приховане (al-ghayb). Адам же, згідно з Кораном, не знав невидимого і прихованого, тому що не знав, яке покарання спіткає його, якщо він порушить наказ Аллага. Тут Христос і Адам принципово відрізняються.

Щоб зрозуміти цю останню різницю, важливо зауважити, що сказав Адаму Аллаг в Райському саду. У Корані є два вірші, які описують цю подію:

І сказали Ми (Аллаг): «О Адаме! Живи разом зі своєю дружиною у раю. Їжте досхочу, коли б ви не побажали. Але не наближайтесь до цього дерева, бо станете одними з нечестивців!» (Сура Аль-Бакара 2:35)

وَقُلْنَا يَا آدَم اسْكُن أَنْت وَزَوْجُك الْجَنَّة وَكُلا مِنْهَا رَغَدا حَيْث شِئْتُمَا وَلا تَقْرَبَا هَذِه الشَّجَرَة فَتَكُونَا مِن الظَّالِمِين (سُورَة الْبَقَرَة ٢ : ٣٥)

(Звернувшись до диявола, він, тобто Аллах, потім сказав Адаму): «О Адаме! Живи разом зі своєю дружиною в раю. Їжте, звідки побажаєте, але не наближайтеся до цього дерева, а то будете нечестивцями!» (Сура Аль-Араф 7:19)

وَيَا آدَم اسْكُن أَنْت وَزَوْجُك الْجَنَّة فَكُلا مِن حَيْث شِئْتُمَا وَلا تَقْرَبَا هَذِه الشَّجَرَة فَتَكُونَا مِن الظَّالِمِين (سُورَة الأَعْرَاف ٧ : ١٩)

Зверніть увагу, що Аллаг повелів Адаму не наближатися до певного дерева в райському саду. Але Аллаг не відкрив Адаму ні назви, ні природи цього дерева в райському саду, ні сказав, яке покарання спіткає його, якщо він не послухається Аллага і наблизиться до цього дерева всупереч його велінню. Тільки пізніше Адам дізнався, що покаранням було вигнання з райського саду на землю. Я переконаний, що якби Адам знав, яким буде його покарання за непослух Аллагу, він би не наблизився до цього забороненого дерева, бо яка розсудлива людина захоче позбутися запаморочливих задоволень райського саду, просто не послухавшись однієї заповіді Аллага? Однак Адам не знав, яким буде його покарання, тобто покарання було приховано від нього, і тому сатана зміг обдурити його і змусити перейти з райського саду на землю, як сказано в Корані в сурі Аль-Бакара 2:36 (див. нижче). Цей текст ясно показав мені, що Адам не знав невидимого і прихованого. Христос же знав те, що було невидиме і приховане, і тому сильно відрізнявся від Адама. Це привело мене до наступного протиставлення між Христом і Адамом:

ВІДМІННІСТЬ 26 : Оскільки одне з 99 імен Аллага — Aalim al-Ghayb (тобто той, Хто знає, що незриме і приховане), то це ім'я Аллага відноситься і до Христа, тому що Він теж знає те, що незриме і приховане; тобто Христос і Аллаг поділяють цю божественну природу знання незримого та прихованого. Адам же не поділяє ні цього імені, ні цієї природи Аллага, тому що він не знав про невидиме приховане покарання, яке очікувало його, в разі непослух заповіді Аллага в Райському саду; скоріше він описується як людина, яка була настільки дурна, що сатана обманом виманив його з райського саду. Таким чином, Христос і Адам знову настільки різні, що їх природи протилежні одна одній.

Розбіжності між Христом та Адамом, що представлені в цьому розділі, можна узагальнити наступним чином:

ВІДМІННІСТЬ 27 : Христос робив божественні чудеса (створив живі істоти, очистив хворих, воскресив мертвих і пізнав невидиме, приховане від очей), в той час, як Адам не вчинив жодного божественного дива, навпаки, він був повністю і цілком підпорядкований людській природі. У цьому Христос і Адам глибоко відрізняються один від одного.

ВІДМІННІСТЬ 28 : Христос розділяє з Аллагом ряд відповідних імен Аллага (Творець, Пречистий, Той, хто воскрешає мертвих і знає приховане), і тому Христос розділяє природу Аллага, яка описується за допомогою цих імен. Адам, проте, не тільки не розділяє ні імен Аллага, ні божественної природи, але в більшості випадків має протилежне ім'я і природу. У цьому Христос і Адам більше ніж різні, вони є протилежністю один одного.

Ви можете собі уявити, в якому подиві я був, коли дійшов до цього моменту у своїх дослідженнях. Залишалася надія прирівняти Христа та Адама в їх людській природі, або це буде остаточний вирок поширеній мусульманській думці, якій мене вчили стосовно подібності Христа та Адам. Я спробував зберегти знання, які мої вчителі давали мені стосовно Христа та Адама, в такий спосіб:

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on December 03, 2023, at 02:29 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)