Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 11-Presuppositional Apologetics -- 039 (Answering religious worldviews of immanent moralism -- BUDDHISM)
This page in: -- Chinese -- English -- French? -- German -- Indonesian -- Russian -- Tamil -- UKRAINIAN

Previous Chapter -- Next Chapter

11. Біблійне Введеня в Апологетику Передумов
Як Виявити Основні Недоліки та Приховану Неправду в Нападках на Християнську Віру
РОЗДІЛ 4 – АПОЛОГЕТИКА ПЕРЕДУМОВ В ДІЇ

30. Відповідь на релігійні світогляди іманентного моралізму -- БУДДИЗМ


Це світогляди, які роблять акцент на «тут і зараз», те, що є під рукою або є частиною нашого досвіду. Прикладами цього є буддизм і конфуціанство.

Буддизм, як вчив Будда, спочатку був атеїстичною релігією, в якій не було місця для бога чи богів, і яка заперечує душу (Стислий словник релігії, с. 40). Проте існує більше ніж одна гілка буддизму і Будді насправді поклоняються як богові у гілках буддизму Махаяни. Буддизм є надзвичайно моралізаторською системою вірувань. Його заснував Сіддхартха Гуатама, який виріс в індуїстському середовищі. Він став Буддою після того, як пережив ряд подій, які змінили життя. Сіддхартха жив розкішним життям, зростаючи як син феодала в сучасному Непалі. Він зрікся свого розкошного життя і світу, коли побачив видіння чотирьох видовищ: старого, хворого, померлого і поголеного ченця. Побачивши ці чотири пам’ятки, він поринув у пошуки причини страждань у цьому світі. Він приєднався до індуїстського аскетичного культу, практикував самобиття і ледь не помер. Саме в цей момент життя він просвітився до істини середнього шляху: те, що ми повинні робити в житті, — це залишатися посеред двох крайнощів аскетизму і насолоди. Сіддхартха стверджував, що під фіговим деревом його спокушав злий Мара і Сіддхартха подолав свою спокусу і став просвітленим, щоб стати Буддою. Знайшовши просвітлення, він увійшов у стану захвату на 49 днів, а згодом вирішив розповісти всім про свій досвід, мотивований тим, що існує багато страждань і виникає потреба, щоб й інші люди з’ясували, чому життя сповнена страждань. Врятуючись від цих страждань, Сіддхартха вийшов проповідувати світові як Будда. Коли він навчав, він навчав у спосіб, який був позбавлений повноважень. Він сказав, що індуїстські священики вчили погано і що він навчав на основі досвіду. Його релігія була позбавлена ​​ритуалів, спекуляцій і традицій. Буддизм – це релігія інтенсивних самозусиль. Треба повністю відпрацювати власний порятунок і відірватися від сансари – колеса життя. Буддизм позбувся кастової системи; тепер можна прямувати в Нірвану. Він (більш-менш) урівнює людей і заперечує надприродне (у формі Тхеравади); Сіддхартха сказав, що надприродне є формою спекуляцій, яких слід уникати. Таким чином буддизм є атеїстичним (на сьогодні це стосується лише гілки буддизму Тхеравади). Він намагається навчити причинно-наслідкового зв’язку, що спричиняє страждання.

Основна проблема, з якою потрібно мати справу в буддизмі, — це природа страждань і те, як ми з ним боремося. Вона вчить, що страждання випливають із бажання людини.

Він підкреслює чотири благородні істини:

1. Дукха: життя – чце страждання, як фізичне, так і психічне.
2. Самуд: Причиною страждань є задоволення або бажання і невігластво, які лежать в основі страждань. Бажжанями буддисти називають прагнення до насолод, матеріальних благ і безсмертя, усе це є бажаннями, які ніколи не можуть бути задоволені.
3. Ніродха: Страждання припиняться, коли припиняться бажання. Ми повинні позбутися бажання.
4. Марга: Припинення бажання відбувається від досконалої відстороненості.

Марга досягається через 8-кратний шлях:

1. Щоб прийняти чотири благородні істини, потрібні правильні погляди.
2. Вам потрібні правильні бажання – бути вільними від пожадливості, злої волі та жорстокості.
3. Вам потрібна правильна мова – будьте правдивими і не займайтеся балаканиною.
4. Вам потрібна правильна поведінка – будьте милосердними і не вбивайте живі істоти.
5. Вам потрібні правильні засоби до існування – ви повинні сприяти життю в тому, чим ви займаєтесь.
6. Потрібні правильні зусилля – підкреслення волі до подолання зла.
7. Вам потрібна правильна обізнаність – думайте про своє тіло як огидне. Гріх – це не ваша проблема, а невігластво.
8. Вам потрібна правильна медитація – вам потрібно займатися раса-йогою з мантрою.

Восьмикратний шлях має 10 «кайданів», які заважають слідувати 8-кратному шляху:

1. Віра в себе.
2. Сумніватись у тому, що говорить Будда.
3. Впевненість у ритуалах.
4. Чуттєве бажання.
5. Недоброзичливість.
6. Жадоба матеріального існування.
7. Жадоба нематеріального існування.
8. Зарозумілість.
9. Неспокій.
10. Незнання природи метафізичної реальності.

На додаток до чотирьох благородних істин, восьмикратного шляху і десяти кайданів, вчення буддизму також включає чотири ступені просвітлення, шість досконалостей, десять ступенів Сутри та інші вчення.

При всій цій жорсткій структурі світогляду перше запитання, яке потрібно задати, — «Хто каже?» Буддизм, будучи атеїстичним світоглядом, не має жодного авторитету за тим, що він наказує. Чому ми повинні слухати Будду? Ну, тому що він просвітлений, нам скажуть. Хто сказав, що він? Будда. Що ж, Будда також сказав, що ми не повинні слухати речі, тому що вони були сказані ним або тому, що, як повідомляється, він сказав це (Калама Сутта)*; скоріше ми повинні вірити в речі, засновані виключно на нашому особистому досвіді. Отже, ми хочемо знати, чому ми повинні вірити Будді, а не Конфуцію, який дав нам іншу моралістичну релігію, або будь-якій іншій людині, якщо на те пішло. Хто зробив Будду авторитетом? Ну він зробив собі авторитет. Але він сказав нам не слухати його! Проблема очевидна. Звичайно, буддист має повне право запитати нас, хто зробив Христа нашим авторитетом. Для віруючого причини прості і зрозумілі. У нашому світогляді Христос є творцем усього; Він є викупителем, і Він є суддею всього людства, тому цілком зрозуміло, що ми вважаємо його найвищим авторитетом. Незважаючи на буддизм, Будда – це людина, яка не має душі, яка сказала, що він просвітлений, але в той же час сказав нам не вірити в те, що нам говорять, і що жодні слова, включаючи його власні, не мають жодного авторитету.

* «Каламас, не керуйтеся повідомленнями, легендами, традиціями, священними писаннями, логічними висновками, висновками, аналогіями, згодою через обмірковування поглядів, ймовірністю чи думкою: «Цей споглядаючий — наш учитель». (Kalama Sutta - wheel 8)

Ми також можемо взяти буддійську ідею карми – безособового космічного закону відплати. Те, як ви живете зараз, вплине на те, як ви будете жити в наступному житті. Але є й інша доктрина, «Анатта», що означає «немає душі». Отже, якщо людина не має душі, що саме перевтілюється чи відроджується? Якщо віра в себе є вигадкою і не має реальності (оскільки це один із кайданів), то це означає, що немає особистісної спадкоємності. Таким чином, ми можемо побажати успіхів тому, хто чи що б там не було, коли він/воно отримає мою карму – бо згідно з буддійськими вченнями, це буду не я, бо в мене немає душі й моє фізичне тіло не відроджується.

Це не просто софістика. Буддизм (як і будь-який інший світогляд) протистоїть самому собі. Нас просять шукати того, що добре для себе, заперечуючи самих себе, що суперечливо. Нам кажуть, що ми повинні шукати Просвітлення, яке є невимовним, незбагненним, непередаваним. Нас навчають доктрині відродження, але душі немає. Реальність, зрештою, ілюзорна, і в цьому випадку немає підстав ні в що вірити, ні навіть вести дискусію з буддистом. Нам кажуть, щоб ми самі знаходили порятунок, але з іншого боку нам також кажуть, що страждання спричинені індивідуалістами. Буддист може бути свавільним у своєму рішенні прийняти вчення Будди. Проте наша робота полягає в тому, щоб зазначити, що вони бувають просто свавільними. На жаль, ми не можемо йти далі; ми підкреслювали, що без Христа як основи все інше – абсурдно.

Тепер ми перейшли до розмов з послідовниками біблійних підробок. Це релігії, які на вигляд можуть здатися дуже схожими на християнство. У них є священна книга, пророк, віра в бога, а іноді вони навіть стверджують, що це той самий Бог. Ми можемо розділити ці релігії на три категорії: унітарні, політеїстичні та псевдомесіанські. Ми візьмемо по одному прикладу з кожного:

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on March 29, 2023, at 02:42 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)