Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 11-Presuppositional Apologetics -- 047 (Answering the worldviews of polytheistic biblical counterfeits -- MORMONISM)
This page in: -- Chinese -- English -- French? -- German -- Indonesian -- Russian -- Tamil -- UKRAINIAN

Previous Chapter -- Next Chapter

11. Біблійне Введеня в Апологетику Передумов
Як Виявити Основні Недоліки та Приховану Неправду в Нападках на Християнську Віру
РОЗДІЛ 4 – АПОЛОГЕТИКА ПЕРЕДУМОВ В ДІЇ

32. Відповідь на світогляд політеїстичних біблійних підробок – МОРМОНІЗМ


Деякі релігії вірять в існування більш ніж одного бога. Ці боги можуть конфліктувати один з одним (наприклад, у зороастризмі) або відповідати за різні сфери чи сфери життя. Прихильники можуть поклонятися всім таким богам, а можуть поклонятися лише одному з них. Тут ми розглянемо мормонізм, який часто представляється як «християнська» релігія, але який насправді є чим завгодно, але не християнською релігією.

Більшість із нас знайомі з головною гілкою мормонізму, Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів, заснованою Джозефом Смітом у Західному Нью-Йорку в 1820-х і 30-х роках. Перш ніж ми розглянемо, як брати участь у апологетиці з мормонами, я коротко окреслю історію цієї релігії та її ключові вірування.

З історичних записів Бейн-Бріджа, Нью-Йорк, показано, що до того, як Джозеф Сміт узяв на себе роль пророка цієї нової релігії, його судили і засудили як Сміта, шукача скла. Він був шахраєм, який стверджував, що якщо поглянути крізь конкретне скло, то зможе знайти закопаний скарб. Я кажу це не для того, щоб висміяти мормонів чи навіть містера Сміта, а щоб підкреслити, що до того, як Сміт став посланцем Бога, він був шахраєм, і причина, чому я підкреслюю це, полягає в тому, що майже завжди, коли ви ведете дискусію з мормоном і після того, як ви наведете всі докази або обговорите їх теологію, все зводиться до «Я вірю в Джозефа Сміта». Проблема тут у тому, що вони довіряють засудженому аферисту.

Сміт народився в 1805 році у Вермонті. Його родина оселилася в Нью-Йорку, коли йому було 11 років. Він не приєднався до пресвітеріанської церкви, як його родина. Сміт був збентежений різними деномінаціями, тому пішов у ліс помолитися. У 14 років він стверджує, що в лісі йому з’явилися двоє. Один сказав: «Це мій улюблений син; почуй його». Сміту сказали не приєднуватися до церкви, тому що всі вони були неправі, а всі віровчення були гидотою. У 1823 році він мав ще одне нібито бачення, яке повторилося двічі за одну ніч. Людина на ім’я Мороній з’явилася йому біля його ліжка і стверджувала, що є посланцем Божої присутності. Він сказав, що є книга, написана на золотих пластинах, яка розповідає про колишніх мешканців континенту Північна Америка. Повнота вічної Євангелії, яка була доставлена ​​цим мешканцям, була відкладена на пагорбі за межами села, де проживав Джозеф Сміт. Наступного дня Джозеф Сміт вийшов на вулицю і заявив, що знайшов їх у кам’яному ящику. Він отримав вказівку від ангела не брати їх із собою, а повернутися на те саме місце в той самий день протягом наступних 4 років. У 1827 році йому дозволили взяти золоті пластини для дбайливого зберігання. Він зберігав ці секрети; лише 11 інших чоловіків стверджують, що бачили їх. Ці пластини були написані мовою, яку Сміт назвав реформатською єгипетською (якої більше ніде не існує). Він почав перекладати таблички. Фермер з Нью-Йорка на ім’я Мартін Гарріс погодився допомогти видати цю книгу, яку писав Джозеф Сміт. Однак він хотів впевненості, що таблички, з яких він копіював, були справжніми і були належним чином перекладені. Сміт не передав Мартіну Гаррісу самі пластини, але він дав йому копію написів, за його словами. Мартін Гарріс передав їх професору на ім’я Чарльз Ентон з Нью-ЙоркУ, який, як кажуть, підтвердив, що написи були єгипетськими, халдейськими, сирійськими та арабськими, і що вони були «справжніми Єгипетськими символами». За словами Гарріса, Ентон написав Гаррісу листа про автентичність, в якому заявив, що фрагмент містить справжні єгипетські символи. Також повідомлялося, що Ентон підтвердив, що переклад цих символів правильний.* (Цікаво, що в самій Книзі Мормона сказано, що вона написана мовою, яку не знає жодна людина і яку можна було перекласти лише за допомогою ангелів. Тому я не знаю, чому людське підтвердження було бажаним, або як це взагалі було можливим людині підтвердити переклад з не зрозумілої мови ангелів.)

* У 1834 році Ентон заявив у листі, що: «Вся історія про те, що я виголосив мормонітський напис «реформованим єгипетським ієрогліфом», є абсолютно неправдивою... Незабаром я дійшов висновку, що все це, можливо, була хитрістю обман (Вікіпедія - стенограма Ентона)

У 1829 році колишній шкільний вчитель Олівер Каудрі став помічником Сміта, записуючи переклади Сміта під час роботи. Каудрі не дозволили побачити таблички; їм довелося покласти аркуш, на якому Сміт з одного боку виконував переклад, а Каудрі з іншого боку записував те, що сказав Сміт. Через місяць вони вдвох пішли в ліс помолитися. Там Іван Хреститель зійшов як небесний посланець і дарував їм священство Аарона. Тоді вони почали пророкувати і розуміти Святе Письмо. Пізніше Петро, ​​Яків та Іван надали їм Мелхиседекове священство на березі річки Саскуеханна. 26 березня 1830 року книга Мормона надійшла в продаж. 6 квітня Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів була офіційно організована та об’єднана з шістьма членами, найстаршому з яких був 31 рік, а за місяць у них було 40 членів. Вони робили місіонерську роботу серед індіанців у Кіртленді, штат Огайо, і саме в цей момент кажуть, що Джозеф Сміт отримав одкровення Учень і Завітів. Він переглянув версію Біблії короля Якова. Потім він отримав одкровення, що округ Джексон, штат Міссурі, був «землею обіцяної і місцем для міста Сіон». З цієї причини багато послідовників оселилися в місті Індепенденс, штат Міссурі. Однак натовп напав на них, що змусило їх переїхати до міста Фар-Вест, штат Міссурі. Після низки битв між поселенцями та мормонами втрутилася державна міліція. Сміт та кілька інших мормонських лідерів були ув'язнені. Вони втекли, а потім переїхали до Іллінойсу. У 1839 році на річці Міссісіпі було засновано місто Наву. Була організована невелика армія, «Легіон Наву», і коли антимормонська газета опублікувала матеріал, який був несприятливий для мормонів, Джозеф Сміт наказав знищити пресу, а її копії спалити. Губернатору штату була подана скарга, і це призвело до арешту Сміта. Потім його звільнили, але пізніше знову заарештували разом із братом. У цей момент натовп напав на в’язницю в Карфагені, штат Іллінойс, і він був убитий.У 1829 році колишній шкільний вчитель Олівер Каудрі став помічником Сміта, записуючи переклади Сміта під час роботи. Каудрі не дозволили побачити таблички; їм довелося покласти аркуш, на якому Сміт з одного боку виконував переклад, а Каудрі з іншого боку записував те, що сказав Сміт. Через місяць вони вдвох пішли в ліс помолитися. Там Іван Хреститель зійшов як небесний посланець і дарував їм священство Аарона. Тоді вони почали пророкувати і розуміти Святе Письмо. Пізніше Петро, ​​Яків та Іван надали їм Мелхиседекове священство на березі річки Саскуеханна. 26 березня 1830 року книга Мормона надійшла в продаж. 6 квітня Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів була офіційно організована та об’єднана з шістьма членами, найстаршому з яких був 31 рік, а за місяць у них було 40 членів. Вони робили місіонерську роботу серед індіанців у Кіртленді, штат Огайо, і саме в цей момент кажуть, що Джозеф Сміт отримав одкровення Учень і Завітів. Він переглянув версію Біблії короля Якова. Потім він отримав одкровення, що округ Джексон, штат Міссурі, був «землею обіцяної і місцем для міста Сіон». З цієї причини багато послідовників оселилися в місті Індепенденс, штат Міссурі. Однак натовп напав на них, що змусило їх переїхати до міста Фар-Вест, штат Міссурі. Після низки битв між поселенцями та мормонами втрутилася державна міліція. Сміт та кілька інших мормонських лідерів були ув'язнені. Вони втекли, а потім переїхали до Іллінойсу. У 1839 році на річці Міссісіпі було засновано місто Наву. Була організована невелика армія, «Легіон Наву», і коли антимормонська газета опублікувала матеріал, який був несприятливий для мормонів, Джозеф Сміт наказав знищити пресу, а її копії спалити. Губернатору штату була подана скарга, і це призвело до арешту Сміта. Потім його звільнили, але пізніше знову заарештували разом із братом. У цей момент натовп напав на в’язницю в Картдижі, штат Іллінойс, і він був убитий.

Ключові вчення мормонів:

Стаття 8 – «Ми віримо, що Біблія є словом Божим, якщо вона правильно перекладена; ми також віримо, що Книга Мормона є словом Божим».
Стаття 9 – «Ми віримо всьому, що Бог відкрив, всьому, що Він зараз відкриває, і віримо, що Він ще відкриє багато великих і важливих речей, що стосуються Царства Божого».
Стаття 11 – «Ми претендуємо на привілей поклонятися Всемогутньому Богу відповідно до вказівок нашого власного сумління і дозволяємо всім людям однаковий привілей, нехай вони поклоняються як, де чи як можуть».
«Якою є людина зараз, таким Бог колись був. Таким, яким є Бог зараз, людина може бути». (Дежерело: «Велика доля людини», Deseret Evening News, 20 липня, 1901, 22)
«Сам Бог колись був таким, як ми зараз, і є піднесеною людиною, і сидить на престолі там на небі». (Джерело: «Вчення Президентів Церкви: Джозеф Сміт» Розділ 2: Бог Вічний Батько (2011), 36–44)
«Він [Бог] є нашим Батьком – Батьком наших духів, і колись був людиною у смертній плоті, як і ми, а тепер є піднесеною істотою. Світу здається смішним, за їхніми затемненими й помилковими традиціями, що Бог колись був кінцевою істотою;» (Брігам Янг в Журналі Бесід, р. 7, стор. 333)
Учення і Завіти вказують на натхненну та одкровенну природу роботи: «Письмо буде дано, як воно є в моїм лоні, на спасіння моїх власних обраних». (D&C 34:5b)
«І буде йому ім’я Йосип, і воно буде на ім’я його батька; і він буде подібний до вас; бо те, що Господь винесе своєю рукою, приведе мій народ до спасіння». (Вихід 50:32, Переклад мормонів)
«І я, Господь Бог, говорив до Мойсея, кажучи: Той сатана, якому ти наказав в ім’я мого Єдинородного, той самий, що був від початку; 2. І він підійшов переді мною, кажучи: Ось я посилаю мене, я буду твоїм Сином, і викуплю все людство, щоб не пропала одна душа, і я справді це зроблю; отже, віддай мені свою честь». (Вихід 3:1-2, Переклад мормонів)

Як ми можемо мати справу з мормонами? Чи ми повинні читати вірш за віршем, щоб підкреслити багато протиріч, які вони мають із Біблією? Або слід зазначити той факт, що вони вірять у багато богів, хоча поклоняються лише одному (це називається генотеїзм)? Я пропоную слідувати біблійному методу і відповідати дурню відповідно до його дурості. Для аргументу давайте припустимо, що світогляд мормонів істинний. Що потім? За словами мормонів, Бог був «колись людиною у смертній плоті, як і ми». На відміну від біблійного Ісуса, який є вічним Богом, який став людиною, їхній бог спочатку як людина, а потім став богом. Це означає, що світогляд мормонів не може пояснити об’єктивну мораль, оскільки їхній бог не є ні вічним, ні абсолютним, і тому не відповідає вимогам об’єктивності. Те ж саме можна сказати і про закони логіки; оскільки їхній бог не вічний, він не може пояснити інваріантні (незмінні) закони чи істину. Це означає, що мормон не може знати нічого напевно, включно з тим, чи існує їхній бог, тому що, щоб знати щось напевно, вам, крім усього іншого, потрібні об’єктивна мораль, універсальна істина, інваріантні закони логіки та універсалії… вони не мають свого фундаменту в смертному богі, який колись був людиною.

Крім того, оскільки мормонський світогляд вважає, що в багатьох всесвітах є багато богів, як вони знають, що вони обрали правильного бога? Здавалося б, це створює нову проблему, проблему надмірності богів, або те, що немає абсолютно правильного чи неправильного бога, коли мова йде про богів (що є самозаперечливим твердженням, оскільки воно стверджує щось абсолютне про щось, що не є абсолютним).

Однако, как отмечалось выше, на самом деле все сводится к тому, что, по словам одного мормонского автора: «Человек должен решить, доверять или относиться с подозрением к исторической записи, созданной Джозефом Смитом» (Стивен Харпер, Подозрение или доверие). В этот момент мы должны спросить мормонов, действительно ли они готовы отдать свое вечное спасение в руки мошенника, у которого нет объективных доказательств его утверждений, нет проверяемой рукописи его предполагаемой книги, и чье послание расходится со всей церковью на протяжении всей истории. Я так не думаю.

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on March 29, 2023, at 03:00 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)