Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 11-Presuppositional Apologetics -- 049 (Conclusion)
This page in: -- Chinese -- English -- French? -- German -- Indonesian -- Russian -- Tamil -- UKRAINIAN

Previous Chapter

11. Біблійне Введеня в Апологетику Передумов
Як Виявити Основні Недоліки та Приховану Неправду в Нападках на Християнську Віру
РОЗДІЛ 4 – АПОЛОГЕТИКА ПЕРЕДУМОВ В ДІЇ

34. Висновок


Тема апологетики не є улюбленою для багатьох християн, а іноді навіть є предметом застереження й виправлення з боку одновірців до апологета. Мені часто говорили, що ми не можемо доводити до когось спасіння, або що Біблія не потребує жодного захисту – просто дозвольте їй зробити свою роботу. Я вважаю, що такі вислови розчаровують, і я не впевнений, що моє розчарування пов’язано з неправильним розумінням теми, чи тому, що час, який ми витрачаємо на обговорення апологетики, було б набагато краще витрачати на апологетику. Насправді, апологети цілком погоджуються з цими двома твердженнями. По-перше, ми нікого не перетягуємо до порятунку! Насправді, ми взагалі не сперечаємося, якщо під сперечанням ви маєте на увазі бути аргументованим або суперечливим. Скоріше ми даємо людям підстави для надії, яка є в нас, як вказує нам Біблія (1-е Петра 3:15). Це не те саме, що євангелізація, і, звичайно, не те саме, що навернення, яке може зробити тільки Святий Дух. Ми також використовуємо апологетику, щоб зміцнити віру віруючих і допомогти їм упоратися із запереченнями проти віри, з якими вони можуть зіткнутися.

Що стосується другого твердження, то воно знову ж таки абсолютно вірне. Біблія не потребує жодного захисту! Але це і не те, чим є апологетика. Ми займаємося апологетикою не тому, що вважаємо, що Біблія в будь-якому випадку недостатня, або тому, що вважаємо, що Бог потребує нашої допомоги, щоб досягти невіруючих. Ми робимо це чисто і просто тому, що Бог велить нам це робити.

Третє заперечення, яке мені доводиться чути полягає в тому, що ми не повинні сперечатися з людьми, тому що це «не по християнськи». Я детально розглянув це у тексті вище. Однак варто повторити. Вся ідея «християни не повинні сперечатися», хоча це може звучати гарно, не може бути більш помилковою. Сперечатися з кимось не означає, що ми повинні суперечливими або не послідовними. Це просто означає, що ми аргументуємо те, у що віримо. Той самий текст Біблії, який говорить нам не сваритися, також закликає нас докоряти тих, хто виступає проти віри. Віруюча людина не повинна «А від дурних та безглуздих питань ухиляйся: сам бо знаєш, що вони породжують сварки. Слузі ж Господньому слід бути не сварливим, а до всіх привітним, здібним навчати, терпеливим, лагідно картаючим тих, що спротивляються; може Бог дасть їм колись покаяння, щоб вони спізнали правду і виплуталися з тенет диявола, який схопив їх у полон — виконувати його волю». (2-е до Тимофія 2:23-26).

Однією із стратегій диявола є введення його власного визначення в біблійну істину. Це почалося в Едемському саду: «Чи справді Господь Бог велів вам не їсти ні з якого дерева, що в саді?» (Буття 3:1). Він спробував це разом із Христом: «Коли ти Син Божий, кинься додолу, написано бо: Він ангелам своїм волітиме про тебе, і вони візьмуть тебе на руки, щоб ти своєю ногою часом не спотикнувсь об камінь» (Матвія 4:6). Ось що тут відбувається: слову, взятому з Біблії, дається світське визначення, а потім знову нав’язується християнам, щоб вони слідували визначенню світу і навіть зневажали біблійне визначення. Сатана не може не радіти, якщо християни обирають «шлях найменшого опору», але ми повинні знати істину. Нам уже було сказано, що нас будуть ненавидіти (Матвія 10:22, Матвія 24:9 і так далі). Нам також кажуть, що нас ненавидять не за себе, а як Божого представника: «Не може світ вас ненавидіти, — а мене він ненавидить, бо я свідчу проти нього, що діла його лихі» (Івана 7:7). Якби християни перестали виконувати заповіді Христа і перестали свідчити про злі справи світу, світ би їх любив і навіть прославляв. Але це зовсім не означає, що нам потрібно зробити все, щоб посваритися з усіма; скоріше це означає, що ми не можемо ухилятися від правди.

Єдиний метр, яким вимірюють віруючого, це те, наскільки вони вірні Слову. Тому моя порада була б: просто робіть те, що вам кажуть: будьте готові дати відповідь за надію, яка є у вас (1 Петра 3:15). Щоб бути готовим, я пропоную подумати над цими питаннями, прочитати хорошу книгу на цю тему або обговорити деякі аспекти, які можуть здатися вам важкими. Можу вас запевнити, що це буде набагато вигідніше, ніж година перебування перед телевізором або екраном комп’ютера.

Дозвольте мені повернутися до ще одного пункту, перш ніж закінчити, як нагадування про те, чого не говорить пресупозиційна апологетика. Ми не кажемо, що невіруючі не можуть бути моральними або нічого не знати. Зовсім навпаки! Ми говоримо про те, що світогляд невіруючих є цілковитою протилежністю тому, що вони роблять. Невіруючі мають такі припущення: люди мають гідність, ми повинні бути розумними, істину потрібно знати, ми повинні бути моральними, є краса в природі, музиці та багато іншого. Однак світогляд, який вони стверджують, суперечить всьому цьому! Коли ми вступаємо в дискусію з невіруючим, кожен із нас приходить із певними будівельними блоками свого світогляду. Як християнин, ключовим будівельним блоком нашого світогляду є суверенний Бог, який не є фізичним, який всезнає, творець і тримач всесвіту, який створив все і створив людину за своїм образом тощо. З іншого боку, будівельними блоками світогляду невіруючого є одна з кількох речей: або атоми і простір, або безособова сила, яка якимось чином створила світ, або невідома істота за всесвітом. Хоча ми обидва маємо однакову реальність, християнин може зрозуміти цю реальність на основі свого світогляду. Ми віримо в моральний стандарт, тому що він відображає природу Бога; ми віримо в абсолютні універсалії, тому що Бог, який все знає, відкрив нам деяку правду про світ, в якому ми живемо, і ми знаємо, що Він не бреше і не заперечує Себе. Але що стосується невіруючого, як можна отримати будь-які моральні зобов’язання від атомів у космосі, від безособової сили, чи від невідомої істоти?

Звичайно, неверуючі люди моральні, раціональні і так далі. Ми знаємо, що це так, і ми знаємо, що вони не можуть не бути такими; це тому, що вони створені за образом та подобою Божому і не можуть функціонувати без Бога як основи всього. Звичайно, вони можуть це спростувати, зрештою, вони можуть повернутися до нас зі словами: «Нам не обов'язково вірити у ваш світогляд, і ми все одоно можемо робити всі ці речі». Я не кажу, що вони не можуть, я кажу, що світогляд, який вони стверджують, не підтримує те, що вони роблять, що їх світогляд не відповідає тому, що вони роблять, і кожен раз, коли вони діють всупереч світогляду, що вони сповідують, вони показують, що в глибині душі вони вже знають Бога і намагаються втікти від Нього. Вони можуть навіть обманювати себе і вірити, що вірять в те, що Бога немає, але вони ніколи не зможуть жити так, щоб відповідати цьому переконанню.

Два останні засоби залишаються для невіруючих. Спочатку вони можуть запитати: «А як щодо такого-то і такого-то світогляду, з яким ви ще не мали справу?» а по-друге, вони можуть сказати: «Ну, ми не хочемо вашого Бога, і якщо ціна – це абсурд, ми з радістю її заплатимо». Першому ми кажемо, що ви визнаєте поразку, втікаючи в пошуках іншого світогляду, який врятує вас, навіть уявного світогляду, якого не існує. Це як у книзі Об’явлення, коли вони кличуть гори: «Поспадайте на нас, і позакривайте ви нас від лиця Того, Хто сидить на престолі, і від гніву Агнця!» (Об’явлення 6:16). Щодо другої реакції: ми повинні попросити їх висловитися, щоб було дуже зрозуміло, що вони обрали абсурд замість підкорення Богу. Але, звісно, ​​якщо вони сприймають абсурд, то ми можемо зазначити, що за їхнім вибором допускається протиріччя, тому вони одночасно сприймають і відкидають абсурд! Це може здатися божевіллям, але пам’ятайте, що Бог все ще може досягти божевільних (Матвія 17:14-18).

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on March 29, 2023, at 03:06 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)