Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 11-Presuppositional Apologetics -- 015 (Worldviews in collision)
This page in: -- Chinese -- English -- French? -- German -- Indonesian -- Russian -- Tamil -- UKRAINIAN

Previous Chapter -- Next Chapter

11. Біблійне Введеня в Апологетику Передумов
Як Виявити Основні Недоліки та Приховану Неправду в Нападках на Християнську Віру
РОЗДІЛ 3 – МЕТОД АПОЛОГЕТИКИ ПЕРЕДУМОВ (ПРЕСУПОЗИЦІЙ)

13. Зіткнення світоглядів


Коли ми займаємося апологетикою з невіруючими, то ми не просто обговорюємо кілька тез. Ми говоримо не тільки про те, чи воскрес Ісус із мертвих, чи є Біблія Словом Божим, або про будь-який інші християнські доктрини окремо. Ми говоримо про цілий світогляді. Ми говоримо про те, який вищий авторитет надає сенс реальності та робить можливим людське пізнання. Це стосується будь-якого невіруючого, будь він атеїстом, мусульманином, індуїстом, будистом чи дотримується будь-якого іншого світогляду.

Якщо ми наївно вважаємо, що нам потрібно довести лише кілька речей, то нас чекає великий сюрприз. Припустимо, ви розмовляєте з атеїстом-натуралістом про воскресіння Христа. Ви можете подумати, що якщо ви доведете воскресіння Христа, то ваша робота закінчена. Тому ви починаєте доводити це на основі історії, логічно, а потім спростовуєте всі інші конкуруючі теорії (такі як теорія помилкової гробниці, теорія вкраденого тіла, теорія непритомності, теорія близнюків і так далі). Ви приводите свої аргументи і доводите свою точку зору. Тепер ви очікуєте, що ваш опонент погодиться з вами і що тепер нічого не залишається, окрім як разом з ним мотитися в молитві покаяння. Але це не так просто. Пам'ятайте: ваш опонент – «натуралістичний атеїст», а це значить, що він має наступні передумови (пресупозиції): все, що існує, природно (матеріально), нічого нематеріального не існує (нічого абстрактного або духовного). Всьому є природне пояснення, всі події у Всесвіті викликані чисто фізичними причинами і так далі. Тому ваш опонент може дати дві відповіді на ваші докази, каожна з яких працює в рамках його світогляду:

a) Я згоден з вами. Тіло Ісуса було мертвим і знову почала жити. Дайте нам час, і ми зрозуміємо, чому це відбулося природним чином. Зрештою, кілька років тому ми мало що знали про геном людини. А тепер знаємо. Так що дайте нам час, і ми зможемо пояснити його воскресіння природним чином. – або він сказав би наступне:
b) Оце так! Це дуже дивна річ. Розумієте, світ у якому ми живемо – може мати дійсно дивовіжні випадки. Навіть мертві люди можуть почати жити знову!

Бачите? Невіруючі не зобов'язані піддаватися доказам. З огляду на їх передумови, вони можуть навіть погодитися з вами і переосмислити докази у відповідності зі своїм світоглядом.

Те ж саме може статися з мусульманами. Ви доводите їм, що Біблія істинна і непогрішима, тому вони повинні довіряти їй. Але вони все одно повернуться до вас, сказавши: «Я згоден, але Коран, який з'явився пізніше, скасував Біблію. І тому для мене як мусульманина Біблія не має ніякого значення.» (ми розглянемо цей тип аргументу більш докладно пізніше).

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on March 25, 2023, at 07:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)