Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 11-Presuppositional Apologetics -- 033 (Dealing with false religions: Or Answering the accusation that presuppositional apologetics is too rational)
This page in: -- Chinese? -- English -- French? -- German -- Indonesian -- Russian -- Tamil -- UKRAINIAN

Previous Chapter -- Next Chapter

11. Біблійне Введеня в Апологетику Передумов
Як Виявити Основні Недоліки та Приховану Неправду в Нападках на Християнську Віру
РОЗДІЛ 3 – МЕТОД АПОЛОГЕТИКИ ПЕРЕДУМОВ (ПРЕСУПОЗИЦІЙ)

24. Робота з фальшивими релігіями = Відповідаючи на звинувачення в тому, що апологетика передумов є надто раціональною


Досить часто метод пресупозиційної апологетики звинувачують у «занадто раціональному» з двох причин:

a) Те, що мається на увазі під раціональним, часто розуміють неправильно.
b) Прихильники пресупозиційної апологетики не закінчують кожне речення посиланням на Біблію, навіть ті, які є прямими цитатами з Біблії.

Тож давайте визначимо деякі терміни та сформулюємо біблійну основу методу. Сподіваюся, коли ви читали, ви побачили, що весь підхід повністю і повністю заснований на Біблії – насправді, сам метод цього вимагає. Але це може допомогти зосередитися на біблійному виправданні, або навіть імперативі – апологетиці передумов.

Коли ми використовуємо такі терміни, як раціональний або розумний, ми не маємо на увазі нічого схожого на гуманіст або раціоналіст, і ми не маємо на увазі богиню-розумницю Французької революції. Ми просто висловлюємо біблійний світогляд, використовуючи небіблійний термін. У Біблії ми маємо міцну основу для того, щоб бути розумними, послідовними і не суперечити собі. У Біблії Бог не може зректися Себе (2-е до Тимофія 2:13); Христос не є «Так» і «Ні», але завжди був «Так» (2-е до Коринтян 1:19); для Бога навіть неможливо брехати (До Євреїв 6:18, До Титу 1:2). Він не відступить ні на одне слово (Псалом 89:34). Біблія порівнює Божі риси характеру з людськими різними способами; одна з них полягає в тому, що Бог не бреше (Числа 23:19). Таким чином, ми отримали наказ не брехати і не давати неправдивих свідчень (Вихід 20:16, Вихід 23:1, Левит 19:11, Повторення Закону 5:20). Нам наказано говорити правду, бо це правильно. Ми не повинні бути оманливими (Приповісті 12:17), і той, хто бреше, не втече (Приповісті 19:5). Тому, коли ми розмовляємо з невіруючим, ми не повинні суперечити собі, тому що це форма брехні; ми повинні прагнути досягти істини, стверджуючи, що Бог лише є істиним, а кожна людина – неправдива (Римлян 3:4, Псалми 116:11).

Це підводить нас до другого пункту, а саме використання біблійних віршів як доказів, коли ми розмовляємо з невіруючими. На цьому етапі ми повинні згадати різницю між метою апологетики та метою євангелізації. У той час як євангелізація прагне донести Божу істину до невіруючих, намагаючись повернути їх до Бога, апологетика прагне зупинити протидію Божій істині, яка виявлена в Біблії (До Римлян 3:19, Псалми 107:42, Від Матвія 22:46, Від Луки 14:6, Від Луки 20:40).

Ці дві різні цілі вимагають різних методів. Знову ж таки, євангелізм прагне робити учнями, хрестити, навчати слову Божому. Апологетика прагне показати невіруючим, що вони не мають виправдання для невіри, використовуючи двокроковий метод, який міститься в Приповістях, які ми обговорювали вище.

Ви пам’ятаєте, що це вимагає від нас почати з того, щоб взяти світогляд невіруючого і показати його таким, яким воно є – «псевдознанням» (1 Тимофія 6:20). Цей крок вимагає, щоб апологет використовував термінологію невіруючого, якою б вона не була. Хоча апологетика не вимагає, щоб ми були експертами в кожній галузі та в різних типах світоглядів, може бути корисно зрозуміти термінологію, яку використовують невіруючі й навіть мати можливість використовувати її, щоб попросити невіруючих виправдатися. Тож ця частина може здатися раціональною / ісламською / індуїстською / буддистською / або що завгодно ззовні, оскільки вона використовує нехристиянську термінологію, коли ми ілюструємо, як речі виглядають з нехристиянського світогляду.

Однак другий крок запрошує невіруючого розглянути християнський світогляд, щоб показати йому, як воно не закінчується абсурдом і не руйнує можливість знання. Отже, ця частина використовує більше християнської термінології, ніж перша.

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on March 29, 2023, at 11:37 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)