Grace and Truth

This website is under construction !

Search in "Ukrainian":
Home -- Ukrainian -- 11-Presuppositional Apologetics -- 024 (Nowhere to hide (Job 34:22) -- Or: The impossibility of being neutral in discussions with unbelievers)
This page in: -- Chinese? -- English -- French? -- German -- Indonesian -- Russian -- Tamil -- UKRAINIAN

Previous Chapter -- Next Chapter

11. Біблійне Введеня в Апологетику Передумов
Як Виявити Основні Недоліки та Приховану Неправду в Нападках на Християнську Віру
РОЗДІЛ 3 – МЕТОД АПОЛОГЕТИКИ ПЕРЕДУМОВ (ПРЕСУПОЗИЦІЙ)

18. Немає де сховатися (Йова 34:22) = Неможливість бути нейтральним в дискусіях з невіруючими


Отже, ми бачимо, що неможливо бути нейтральним у дискусіях з невіруючими. У нас зовсім інший погляд на життя і ми завжди повинні мати особливу християнську прихильність до Христа та Його слова. Чи є тоді спільна основа для того, щоб ми навіть почали дискусію з невіруючими?

Ми розуміємо біблійну вимогу, що ми повинні бути відданими Божим думкам, оскільки страх перед Ним – це початок мудрості, та оскільки невіруючі віддані зовсім іншому та протилежному способу мислення, як ми будемо діяти далі?

У наведеній нижче таблиці містяться результати опитування, проведеного у Великобританії серед вчителів та студентів, метою якого було виявити переконання людей (W. Shipton, Worldviews and Christian Education, p. 92-93). Ви зауважите, що у світоглядах майже немає сфери згоди.

 Натуралізм Світський гуманізмБіблійне ХристиянствоПантеїзм Новий вік
Вища реальністьНежива матерія та енергія, які існували завждиНескінченний, трансцендентний Бог, який діє у Всесвіті та пізнаваний людьмиДуховний всесвіт, який є богом/розумом/єдиним/усім
Природа БогаТакого немає, бо Бог – це міфОсобистісна (триєдина), творчо активна, всезнаюча, суверенна особистість, яка є джерелом мораліБезособистісний і аморальний бог / розум / один / все
Походження всесвіту та життяВсесвіт вічний і діє як однорідність причинно-наслідкових зв'язків у замкнутій системі. Або, згідно Теорії Великого Вибуху, Всесвіт з’явився раптово і незрозумілоСтворені Богом силою Його Слова, щоб діяти з єдиною причиною та наслідком у відкритій системіПрояви вічного бога/розуму/одного/всіх
Засоби пізнання правдиРозум та інтуїція людини працюють і підтверджуються науковим методомСаморозкриття Бога в Ісусі Христі та через Біблію, людська совість і розум як інструмент, освітлений Богом Святим Духом і підтверджений досвідомТренований самоаналіз плюс одкровення бога/розуму/одного/всіх, що передаються по каналам
Природа людських істотСкладні «машини»; високоеволюційні твариниФізичні та духовні істоти з особистістю, створені за образом та подобю Божою, здатні до вільних моральних рішень, тепер у занепалому станіДуховні істоти, частина бога/розуму/одного/всього, що тимчасово проживають в матеріальних тілах, які є ілюзорними
Мета людського життяСамореалізація, задоволення, обслуговування та вдосконалення наступного поколінняВстановлення люблячих відносин з Богом, реалізація особистого потенціалу, служіння людям, насолоджуватися цим життям і готуватися до вічного життяПерехід до прогресу (або регресії) для досягнення єднання з богом/розумом/єдиним/усім
Основи мораліДумка більшості, сучасні звичаї, найкращі традиції, певні обставини чи індувідуальне сумлінняНезмінний характер Бога (справедливий і милосердний), явлений у Христі та БібліїВнутрішні імпульси та нахили; немає «правильної» чи «неправильної» поведінки
Складне становище людиниНезнання реальності та справжнього людського потенціалу; погані закони; некомпетентний уряд; відсутність людського розуміння та співпраці; забруднене довкілляГріх – це свідомий бунт проти Бога та його принципів; спроба возвести людей в ранг автономних та самодостатніх істот; в результаті образ Божий зіпсувався, і весь світ постраждавНезнання реальності та справжнього людського потенціалу; нерозуміння надприродних комунікацій; неуважність до екологічного балансу
Вирішення скрутного становища людиниКраща освіта, більша підтримка науки, технічний прогрес, справедливі закони, компетентний уряд, покращення людського розуміння та співпраці та піклування про біосферуДуховне відродження передбачає віру в божественне викуплення через Ісуса Христа. Це веде до нового життя з любов’ю, покорою Богу, адекватним саморозумінням, належними людськими стосунками та турботою про створінняЗміна свідомості, що призводить до кращого саморозуміння, людських стосунків та самовикуплення
СмертьОстаточний кінець існування у всьому його виміріПочаток іншого свідомого стануІлюзія; перехід до наступного етапу космічного життя
Історія людстваНепередбачувана і без загальної мети, керується як рішеннями людини, так і силами, що не піддаються контролю людиниОсмислена послідовність подій, яка направляється вільними людськими рішеннями, але також контрольована Богом; рух до виконання загального Божого плануІлюзія та/або циклічний процес

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on March 25, 2023, at 03:22 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)