Home
Links
Contact
About us
Impressum
Site Map?


Afrikaans
عربي
বাংলা
Dan (Mande)
Bahasa Indones.
Cebuano
Deutsch
English-1
English-2
Español
Français
Hausa/هَوُسَا
עברית
हिन्दी
Igbo
ქართული
Kirundi
Kiswahili
മലയാളം
O‘zbek
Peul
Português
Русский
Soomaaliga
தமிழ்
తెలుగు
Türkçe
Twi
Українська
اردو
Yorùbá
中文



Home (Old)
Content (Old)


Indonesian (Old)
English (Old)
German (Old)
Russian (Old)\\

Home -- Ukrainian -- 17-Understanding Islam -- 044 (CHAPTER EIGHT: CHRIST IN ISLAM AS A SERVANT AND MERE HUMAN)
This page in: -- Arabic? -- Bengali -- Cebuano -- English -- French -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Kiswahili -- Malayalam -- Russian -- Somali -- UKRAINIAN -- Yoruba

Previous Chapter -- Next Chapter

17. Розуміння Ісламу
ЧАСТИНА ТРЕТЯ: РОЗУМІННЯ МУСУЛЬМАНСЬКОГО ХРИСТА

РОЗДІЛ 8: ХРИСТОС В ІСЛАМІ ЯК СЛУГА І ПРОСТА ЛЮДИНА


Хоча Коран зокрема та Іслам загалом шанують Христа вище за будь-яку людину, вони не втомлюються знову і знову вказувати на те, що Ісус – звичайна людина. У Корані сказано:

«Не для Аллаха брати сина! Слава Йому! Коли Він постановляє щось, Він лише каже: «Будь!» – і воно буває» (Коран, 19:35).

У тому же розділі сказано:

А вони кажуть: «Всемилостивий взяв собі сина». Воістину, ви задумали щось огидне! Небо ось-ось розірветься від цього, і земля розколеться, і гори ось-ось впадуть, розбившись, за те, що приписали Всемилостивому сина; а не личить Всемилостивому брати сина. Немає нікого на небесах і на землі, хто не прийшов би до Всемилостивого як раб» (Коран 19:88-93).

Таким чином, ми бачимо, що істина про те, що Ісус є Божим сином, повністю людським і повністю божественним, є анафемою для мусульман. Насправді, Іслам вважає богохульством навіть обговорення божественності Христа і Його синівства Отцю. Але це не єдина причина, чому ділитися правдою з нашими мусульманськими друзями і знайомими важко. Ускладнює ситуацію те, що мусульмани, як правило, не знають, у що насправді вірять християни про Христа, вони знають лише те, у що вірять християни згідно з Кораном. А це дві зовсім різні речі.

Мусульмани не розуміють і я б навіть сказав, що не можуть зрозуміти те, що говорять християни. Вони виходять з припущення, що Коран – це слово Аллаха, і це абсолютно вірно. Тому, коли Коран каже, що Бог не може мати сина, бо для цього потрібна дружина, то це і означає мати сина. Хоча в арабській мові слово «син» використовується для позначення багатьох небіологічних стосунків, у цьому контексті мусульмани обмежуються лише цим тлумаченням ідеї сина Божого. Той факт, що Коран неправильно розуміє концепцію синівства Христа, дуже важливий, тому що якби мусульманин просто визнав, що християни вірять у те, у що вони насправді вірять, це автоматично означало б, що Коран є неправильним. Якщо Аллах сказав, що християни кажуть, що у Аллаха є син і дружина, то християни так і кажуть. Насправді не має значення, чи те, у що ми віримо, є правдою, чи ні, бо в цьому випадку просто визнання того, що Коран помиляється в нашій вірі, є звинуваченням Корану. Таким чином, це важлива віха, щоб змусити мусульман зрозуміти, у що ми віримо, це вже половина справи.

Мусульмани вірять, що визнання Христа сином Отця робить Його спів-Богом, а це, на їхню думку, є формою політеїзму. Це те, в чому ми, безумовно, погодилися б з мусульманами, якби Христос був простою людиною; звичайно, мати просту істоту як рівну Богові – це багатобожжя і богохульство. І ми також віримо, що просте створіння не може стати Богом. Тим не менш, ми явно і принципово не згодні з мусульманами, що саме такими є відносини між Христом і Отцем, тому що ми говоримо, що Отець і Син є однією істотою, або, як пише автор послання до Євреїв, Христос «Син – сяйво Божої слави й повне відображення Його сутності» (Євреїв 1:3).

Отже, ми побачили, що мусульмани вірять (і повинні вірити), коли ми говоримо про те, що Ісус є сином Божим, що ми говоримо про біологічні стосунки, які вимагають наявності батька і матері. Це те, що заперечує Коран:

«Він – Творець неба і землі. Як Він може мати дітей, якщо не має дружини? Він створив усе, і Він – Всемогутній над усім» (Коран, 6:101).

Мусульмани не вірять, що синівство можливе без статевих стосунків, і всі коментатори Корану будують свої заперечення на цьому пункті. Табарі, наприклад, каже: «Як може Аллах мати сина, коли у нього немає дружини, а син може з'явитися тільки через чоловіка і жінку», і так само Байдаві каже: «Для того, щоб Аллах мав сина, він повинен мати рівноцінну дружину, а це неможливо для Аллаха».

Мусульмани завжди дивуються, коли їм кажуть, що християни не вірять в батька, матір і сина, адже згідно з Кораном це і є християнська трійця:

«Коли Бог сказав: «О Ісусе, сину Марії, чи сказав ти людям: «Візьміть мене та мою матір за богів, окрім Бога»?» (Коран, 5:116).

Деякі християни вважають, що Коран заперечує проти коллідіанства – ранньохристиянського єретичного руху в доісламській Аравії, послідовники якого поклонялися Марії як богині. Ми нічого не знаємо про таку групу, окрім того, що написав єпископ Саламіна на Кіпрі Епіфаній близько 376 року Н.Е. За його словами, деякі жінки в тодішній переважно язичницькій Аравії поєднали місцеві вірування з поклонінням Марії і пропонували своїм послідовникам маленькі коржики або хлібці. Ці коржики називалися «колліріс» (грец. κολλυρις), і від них походить назва «колліди» (від грец. κολλυρις). Але існування такої групи жінок заперечується багатьма вченими, оскільки ми не маємо жодних інших згадок про їхнє існування, окрім Єпіфанія. Існує багато інших теорій щодо того, з чиїм вченням сперечається Коран: це могли бути маркіоніани, назореї, маріолатристи чи тогочасні юдеї. Очевидно, однак, що заперечення Корану стосується не власне християнських вірувань, а вчень, які християнство також відкидає (для подальшого обговорення див. стор. 189 книги «Коран у християнсько-мусульманському діалозі»). Але незалежно від того, чому у Мухаммеда склалося таке уявлення про християнські вірування – навіть якщо християни ніколи не вірили і не стверджували, що Марія є дружиною Бога – для мусульманина це не має значення, тому що Коран говорить про протилежне.

Остання причина, чому мусульмани вважають, що Христос не може бути Богом, полягає в тому, що згідно з Кораном

«Месія, син Марії, був лише Посланцем; Посланці до нього померли; мати його була праведною жінкою; вони обоє їли їжу. Ось, як Ми роз'яснюємо їм знамення, і ось, які вони збочені!» (Коран, 5:75)

Отже, згідно з Кораном, оскільки Ісус їв їжу, це означало, що йому потрібно було сходити в туалет, проте Аллах ніколи не може цього зробити.

Ідеї Корану про Ісуса можна підсумувати наступним чином:

A. «Месія, Ісус, син Марії, був лише Посланцем Бога і Його Слова, яке Він передав Марії, і Духа, що зійшов від Нього. Тож вірте в Бога і Його Посланців, і не кажіть: «Три». Утримайтеся, так буде краще для вас». (Коран, 4:171)
B. «Він [Ісус] сказав: «Я – раб Божий; Бог дав мені Книгу і зробив мене Пророком».» (Коран 19:30).
C. «Воістину, подоба Ісуса перед Богом подібна до подоби Адама; Він створив його з пороху, а потім сказав йому: «Будь!» – і він став» (Коран, 3:59).

Таким чином, суть Ісламського уявлення про Христа полягає в тому, що він просто людина, яку Аллах послав як посланця до євреїв з книгою, яка називається Інджіл (Євангеліє), щоб виправити те, що євреї змінили у своїй релігії, і коли вони хотіли його вбити, Аллах підняв його на небо, а в останні дні він зійде, піде за мусульманським імамом, розіб'є хрест і вб'є свиню, одружиться, помре і буде похований поруч з Мухаммедом. Він ніколи не міг бути Богом, тому що він молився і постив, їв і пив, і тому що він народився від жінки. Таким чином, він є створінням, а створіння ніколи не може бути Богом.

Мусульманські вірування про Христа значно відрізняються від біблійної істини. Проте ми в цілому згодні з двома речами, хоча й розходимося в деталях:

1. Христос – слуга Божий. Біблія говорить, що Христос – Пророк, Священик і Цар, а також слуга Господній (Ісаї 43:10; до Филип'ян 2:6-7; Ісаї 42:1). Християни не бачать, що віра в Христа як слугу Господнього суперечить Його божественності. Питання, яке ми могли б поставити нашим мусульманським контактам: чи припускають вони (заради аргументу), що якщо Бог вирішив стати людиною, то він повинен бути атеїстом? Повна слухняність Христа Отцеві є лише свідченням того, що Він був досконалою людиною. Іслам стверджує половину того, у що вірять християни, і рішуче заперечує другу половину. Коран залишив мусульманам неясне уявлення про Христа, Біблію та християнські вірування. Тому мусульманин має вибір: або дізнатися більше про Христа через Біблію, або відмовитися від того, що Коран не говорить йому.

2. Ісус – людина, про що Біблія говорить знову і знову. Однак мусульмани не розуміють, що Христос є одночасно і людиною і Богом. Коли Біблія говорить «про Його Сина, який за тілом був нащадком Давида, а за Духом святості був визнаний Сином Божим у силі через воскресіння з мертвих» (Римлянам 1:3-4), це незрозуміло для мусульман, оскільки, як ми вже згадували раніше, вони вважають, що синівство може бути тільки біологічним.

Інша причина полягає в тому, що мусульмани використовують слово «Аллах» в арабській мові як власний іменник (або ім'я), тоді як Біблія використовує «Елохім» як загальний іменник, який може відноситися навіть до людей, а не тільки до Бога (наприклад, Псалом 82:1,6; Вихід 7:1; Вихід 21:6; Вихід 22:8-9). Біблія використовує його для позначення найвищого авторитету в ситуації, і його можна точно перекласти як «Могутній». Слово, яке Біблія використовує як власний іменник, або ім'я, для позначення Бога – це «Ягве», яке відноситься виключно до істинного Бога і ніколи ні до кого іншого, а не до Елохіма. Але коли мусульмани чують, як християни говорять, що Ісус є Бог, Отець є Бог і Дух є Бог, вони думають, що ми використовуємо один і той самий власний іменник або ім'я для всіх трьох, і, таким чином, вони чують це так, ніби ми говоримо, що Ісус є Отець є Дух. На жаль, коли деякі християни намагаються пояснити Трійцю, використовуючи людські аналогії, наприклад, порівнюючи її з трьома станами води (твердий, рідкий і паровий), це не дуже допомагає, тому що це нав'язує мусульманам концепцію станів, яку вони сприймають як «модуси». Найкраще, що ми можемо зробити, це пояснити або викласти те, у що ми віримо, чітко і ясно, а переконання залишити Святому Духові.

Важливо пам'ятати, що першою перешкодою для мусульман є визнання того, що ми віримо в щось інше, ніж те, що написано в Корані. Більшість мусульман не мають жодного уявлення про християнські вірування або біблійне вчення, тому що вони ніколи не читали його, або не розуміють його, або і те, і інше. Багато мусульман, які кажуть, що читали Біблію, зазвичай мають на увазі книгу, написану мусульманським апологетом, в якій були біблійні вірші, або ж вони мали Біблію, щоб знайти ці вірші, процитовані мусульманським апологетом. Особисто я вперше познайомився з Біблією саме так. Мені дали Біблію, щоб знайти вірш, який використовував мусульманський автор, що критикував християнство. Мусульмани вважають, що у них є Останній Заповіт (як деякі вестернізовані мусульмани люблять називати Коран), і тому їм не потрібно читати Біблію: якщо те, що в ній написано, збігається з Кораном, то вона їм не потрібна, а якщо ні, то вони їй не вірять. Тому вам може знадобитися витратити на це багато часу з вашими мусульманськими контактами, перш ніж розпочнеться справжнє обговорення біблійного вчення.

www.Grace-and-Truth.net

Page last modified on May 22, 2024, at 04:59 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)